10/06/2023

Μελασα αιματοκριτης, Μελασα οφελη, Μελασα πως φτιαχνεται, Emelia Μελασα διαβητης, Μελασα ιστορια

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τη μελάσα γενικά και τη μελασα Emelia. Θα διαβάσετε στοιχεία για την ιστορια της μελασας. Επίσης, θα μάθετε πως η Emelia μελασα βοηθαει στην ελλειψη σιδήρου. Κατόπιν, πως φτιαχνεται η μελασα καθώς και ποια τα οφελη της Emelia μελασας για τον οργανισμό. Θα βρείτε επίσης, πληροφορίες για τη μελασα ως γλυκαντικη ουσια και πως να τη χρησιμοποιήσετε σε διαιτα. Τέλος, θα βρείτε στοιχεία για το πως βοηθάει η Emelia μελασα στο διαβητη. Θα εντοπίσετε και το σύνδεσμο για τις συνταγες με μελασα, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα, πως να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη! 

Μελασα ιστορια

Δύο ήταν τα βασικά γλυκαντικά κατά την Αρχαιότητα, το μέλι και η μελασα απο ζαχαροκαλαμο. Και τα δύο καταναλώνονταν τόσο για την γλύκα τους, όσο και για το οφέλη τους. Με την πάροδο των χρόνων και φτάνοντας στην βιομηχανική επανάσταση, πολλά τρόφιμα εξοβελίστηκαν. Αυτό έγινε, ώστε να πάρουν την θέση τους άλλα, με αρνητικές συνέπειες για την Υγεία του ανθρώπου. Ένα απο αυτά ήταν και η μελασα απο ζαχαροκαλαμο, η οποία εξοβελίστηκε. Κατόπιν, την θέση της πήρε η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη από ζαχαρότευτλο. 

μελασα διαβητης, μελασα οφελη
Πηγή Φωτογραφίας:https://www.middleeasteye.net

Το ζαχαρότευτλο, σε αντίθεση με το ζαχαροκάλαμο που είναι ένα  φυτό αυτοφυές  δώρο του Θεού για τον άνθρωπο , είναι ένα ευτελές φυτό, το οποίο ξεκίνησε να καλλιεργείται μαζικά, μιας και είχε χαμηλό κόστος παραγωγής. Μπορούσε να καλλιεργηθεί και στα κρύα κλίματα της Ευρώπης, σε αντίθεση με το ζαχαροκάλαμο, που βρίσκεται μόνο στα τροπικά κλίματα. Κατά τον εργαστηριακό έλεγχο, είδαν ότι μπορεί να προσφέρει την ίδια και μεγαλύτερη γλυκύτητα από το ζαχαροκάλαμο. 

μελασα διαβητης, μελασα οφελη
Πηγή Φωτογραφίας:https://www.middleeasteye.net

Στην συνέχεια, με σύνθλιψη, βρασμό και απόσταξη του ζαχαρότευτλου, καθώς και διάφορες άλλες επεξεργασίες, όπως η λεύκανση προκειμένου να έχει αυτό το λευκό χρώμα, δημιουργήθηκε η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.

Περνώντας τα χρόνια, φάνηκε ότι η κατανάλωση ζάχαρης είχε αρνητικές συνέπειες για την Υγεία. Δημιουργεί προβλήματα, όπως παχυσαρκία, διαβήτης , αυτοάνοσα κτλ . Έτσι, ξεκίνησαν οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων να δημιουργούν νέα γλυκαντικά, τα οποία όμως ήταν χημικά. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν η ασπαρτάμη, η φρουκτόζη, η μαλτιτόλη, κτλ. Αυτά, όμως πλέον, σύμφωνα με νέες έρευνες, θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

 

Μελασα και ελλειψη σιδηρου, Emelia

Εκτός από τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών, η απομάκρυνση της μελάσας από την διατροφή είχε συνέπεια την εμφάνιση ασθενειών. Ασθένειες όπως η αναιμία, αποτέλεσμα της έλλειψης  θρεπτικών στοιχείων όπως ο σίδηρος. Μέταλλο, που μόνο η μελάσα περιέχει σε τόση μεγάλη ποσότητα. μελασα αιματοκριτης μελασα διαβητης

Δεν είναι τυχαίο που στην εποχή μας, πολύς κόσμος υποφέρει από την έλλειψη σιδήρου, χαμηλό αιματοκρίτη , φερριτίνη ,ιδίως οι γυναίκες. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι απουσιάζει από την διατροφή τους η μελάσα , της σωστής ποιότητας όπως η Emelia. Βάζοντας μελάσα στην διατροφή του, ο κόσμος βλέπει άμεσα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει, διότι η μελάσα Emelia είναι η μόνη τροφή που μπορεί να δώσει τόσο μεγάλη ποσότητα σιδηρου 11mg/100gr. Δυστυχώς, ο κόσμος προσπαθεί με φαρμακευτικά σκευάσματα να βελτιώσει τα επίπεδα σιδήρου, τα οποία δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργούν προβλήματα στο συκώτι, στο στομάχι και δυσκοιλιότητα.

Άλλωστε ο πατέρας της Ιατρικής, ο πρόγονος μας ο Ιπποκράτης, τα είχε πει όλα αυτά σε μια φράση “ Το φάρμακο σου, η τροφή σου – η τροφή σου, το φάρμακο σου ¨ 

Μελασα σιδηρος, Emelia μελασα οφελη, μελασα αιματοκριτης

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε σίδηρο(11mg/100gr) είναι ευεργετική και απαραίτητη σε άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη. Αυξάνει τις τιμές του σιδήρου, της φερριτίνης και του αιματοκρίτη χωρίς να βλάπτει το συκώτι.

Εξαφανίζει την ωχρότητα του προσώπου και τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια (που οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και καλίου) μόνο με 2 κουταλάκια ημερησίως, σε 2 με 3 εβδομάδες.

Προσφέρει άμεση τόνωση, και μειώνει το αίσθημα της κόπωσης. 

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του προεμμηνορησιακού συνδρόμου, όπως τους πονοκεφάλους και την κατακράτηση υγρών ενώ είναι ιδανική για την έμμηνο ρύση, την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όπου ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο. μελασα οφελη

Μειώνει την  τριχόπτωση που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, βοηθά την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, εμποδίζει το γκριζάρισμα.

Η ελάχιστη συνιστώμενη κατανάλωση είναι δύο κουταλιές της σούπας  ημερησίως ή δύο στικ, κατά προτίμηση η πρώτη το πρωί. Για μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου, προτείνεται ο συνδυασμός της με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C όπως χυμός πορτοκαλιού.

Πως φτιαχνεται η μελασα, μελασα οφελη

Σημασία όμως έχει ο τρόπος που φτιάχνεται η μελάσα, διότι όλες οι μελάσες της αγοράς δεν παρασκευάζονται με το ίδιο τροπο. Ξεκινώντας από την πρώτη ύλη, έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα του ζαχαροκάλαμου. Πρέπει να είναι ώριμο, ώστε να βγάζει τον χυμό του . Στην συνέχεια ο τρόπος παρασκευής τους διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. μελασα ιδιοτητες μελασα αιματοκριτης

Υπάρχει  ο βιομηχανικός τρόπος, όπου  η μελάσα που παράγεται, ουσιαστικά  είναι το υποπροϊόν – το υπόλειμμα της ζαχαρης. Αυτή η μελάσα ονομάζεται Black strap. Κατά την διαδικασία παρασκευής της, συνθλίβονται τα ζαχαρότευτλα ή τα ζαχαροκάλαμα σε μεγάλα καζάνια, μαζί με τα φυλλα τους, κατόπιν βράζουν και αποστάζονται. Κατά την διάρκεια αυτή, από την μια παίρνουμε την ζάχαρη και από την άλλη την μελάσα. Ο σκοπός της είναι  να  χρησιμοποιείται για την ζωοτροφή , για παραγωγή οινοπνεύματος και για μαγιά. Παρ’ολα αυτά, οι μεγάλες εταιρείες τροφιμων, την διαθέτουν για ανθρώπινη κατανάλωση . Η γεύση της είναι πικρή, ενώ σε πολλές, προσθέτουν θείο ως συντηρητικό. 

Υπάρχει ο  παλιός παραδοσιακός τρόπος, με τον οποίο παρασκευάζεται και η μελασα Emelia. Στο τρόπο αυτό, παίρνουμε μόνο τον χυμό του ζαχαροκάλαμου με την μέθοδο της φυγοκέντρησης και στην συνέχεια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και για αρκετό διάστημα θερμαίνεται ο χυμός, προκειμένου να παρασκευαστεί το τελικό προϊόν. Στο τρόπο αυτό, εκτός από το μεράκι και τη τέχνη που χρειάζεται, δώσαμε έμφαση και σε πολλούς άλλους τομείς, ώστε να προκύψει η μελασα Emelia. Συγκεκριμένα, έγιναν δοκιμές με ιατρούς για δύο χρόνια, ώστε να επιτύχουμε ένα γευστικό προιόν, που όπως θα διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του φυτού. Στόχος μας, τον οποίο επιτύχαμε, ήταν να η μελάσα Emelia να μας δίνει υψηλές τιμές σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες Β. Όλα αυτά, επιτρέπουν στη μελάσα Emelia, να είναι μοναδική στο είδος της. 

μελασα διαβητης, μελασα οφελη

Mελασα που κανει καλο, μελάσα μέταλλα Emelia

  • Εκτός απο τον Σίδηρο, η μελάσα Emelia περιέχει
  •  
  • Ασβέστιο: Δρα κατά της οστεοπόρωσης και είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και την ορθή λειτουργία του μυϊκού και γαστρεντερικού συστήματος. Λειτουργεί ως καρδιοτονωτικό, διατηρεί το δέρμα υγιές και θρέφει τα νύχια. 
  •  
  • Χαλκός: Βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει τον σίδηρο.‘Eχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στον σχηματισμό των οστών και της ελαστίνης, στη δημιουργία της μελανίνης (χρωστική του δέρματος) και την οξείδωση των λιπαρών οξέων. 

   • Κάλιο: Σημαντικό για τη λειτουργία της καρδιάς, του πεπτικού συστήματος, αλλά και όλων των ιστών. Βελτιώνει τις επιδόσεις αθλητών και σπουδαστών. 
    • Νάτριο: Ρυθμίζει την ποσότητα νερού στον οργανισμό και εμποδίζει την αφυδάτωση.
    •  
    • Μαγνήσιο: Εμποδίζει τον σχηματισμό θρομβώσεων και τις κράμπες, εξισορροπεί την ορμονική δραστηριότητα, συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού.
μελασα διαβητης, μελασα οφελη, μελασα αιματοκριτης
   • Χρώμιο: Ενισχύει τον παράγοντα ανοχής στη γλυκόζη (π.χ. σε άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη), υποστηρίζει τις λειτουργίες της ινσουλίνης και προλαμβάνει την υπογλυκαιμία. Υποστηρίζει τη δράση ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό της γλυκόζης σε ενέργεια. Βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη HDL. Βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας σε αθλητές. 
   •  
   • Φώσφορος: Απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος. Υπεύθυνος για τον μεταβολισμο των υδατανθράκων και των σακχαρων σε ενέργεια 
   •  
   • Μαγγάνιο: Εμπλέκεται στις βασικές λειτουργίες της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής.
   •  
   • Κοβάλτιο: Απαραίτητο στον άνθρωπο ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιταμίνης Β12.
   •  
   • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1 thiamine, Β2 riboflavin, Β3 niacin, Β6 pyridoxine.
   •  
   • Δεν περιέχει θείο, γλουτένη, λεκιθίνη σόγιας. Δεν είναι γενετικά μεταλλαγμένο προϊόν.
   •  
   • Βιταμίνες του συμπλέγματος B  όπως B1 (θειαμίνη) Β2 (ριβοφλαβίνη) Β3 (νιασίνη) Β6 (πυροξιδίνη)
   •  
   • Ολικες Πολυφαινόλες ( 8,5mg στα 100 γρ) 
  •  

Μελασα οφελη, Emelia

Την υγεία : Θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες (9mg/100gr), ισχυρά αντιοξειδωτικά, γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βοηθώντας σε ρευματοειδείς αρθρίτιδες.

Το δέρμα: Δρα ως φυσικό κολλαγόνο λόγω της περιεκτικότητας της σε ελαστίνη, συμβάλλοντας στην υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος. Συμμετέχει στην ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος, άρα και στη φυσική τους αναγέννηση. Βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής και επουλώνει τα σημάδια που αφήνει στο δέρμα.

Το έντερο: Δίνει λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας λογω των φυτικών ινών που περιέχει, όταν καταναλώνεται καθημερινά.

Τα οστά: Προλαμβάνει την οστεοπόρωση, συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των οστών και των ιστών των παιδιών, λόγω του ασβεστίου.

Το συκώτι: Βοηθά στην αποβολή τοξινών από το ήπαρ και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, επαναφέροντας τα κύτταρα στην αρχική τους κατάσταση. 

Τους πνεύμονες: Έχει αποχρεμπτική δράση, διευκολύνοντας την αποβολή του φλέγματος.

Τον εγκέφαλο: Τονώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση και συμβάλλει στη μείωση του στρες και στην καλή διάθεση λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο. 

Το αναπαραγωγικό σύστημα: Βοηθά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και στη γονιμότητα ενώ ενισχύει τη libido.

Την όρεξη: Μειώνει την ανορεξία αποτρέποντας ορμονικές και οργανικές βλάβες, επειδή προσφέρει απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία. 

Τη χοληστερόλη: Βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, ενώ αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL. 

μελασα διαβητης, μελασα οφελη, μελασα αιματοκριτης

«To φάρμακό σου η τροφή σου, η τροφή σου το φάρμακό σου!»

Η μελασα ως γλυκαντικη ουσια, μελασα Emelia

Η μελάσα Emelia, ως  πρωτογενές παράγωγο του ζαχαροκάλαμου, πέρα από Υπερτροφή είναι και η ιδανική γλυκαντική ουσία. Αυτό, διότι γλυκαίνει χωρίς τις συνέπειες της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, που υπόκειται σε τεράστιες χημικές επεξεργασίες. Το ίδιο  και η μαύρη, που ενίοτε είναι βαμμένη λευκή. Έχει υποστεί και αυτή επεξεργασία. Η μελασα είναι φυσικό και όχι χημικό γλυκαντικό, όπως η στέβια, η ασπαρτάμη , η σακχαρίνη, που πλέον κατηγορούνται ακόμα και για καρκίνους.

μελασα διαβητης, μελασα οφελη, μελασα αιματοκριτης

Επίσης, η μελάσα δεν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (50). Γεγονός, που σημαίνει ότι έχει αργή μεταβολική αποδέσμευση και δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου όσο οι παραπάνω υδατάνθρακες. Επιπλέον, η μελάσα δεν αλλοιώνει την γεύση οπουδήποτε και αν προστεθεί, αντιθέτως την ενισχύει.

 

Βρείτε το άρθρο στο Lease Sun Food Blog για τη μελάσα Emelia!

μελασα διαβητης, μελασα οφελη, μελασα αιματοκριτης

Δένει τέλεια με όλες τις συνταγές, βελτιώνοντας το γευστικό αποτέλεσμα.Είναι η πλέον κατάλληλη γλυκαντική ουσία για  ψωμί, κέικ, κουλούρια, μπάρες, για μαγειρική χρήση σε  γλυκόξινες σάλτσες, κόκκινες σάλτσες, μαρινάδες και σαλάτες. Μπορεί να προστεθεί στους χυμούς, στα smoothies, σε milkshake. Να χρησιμοποιηθει ως topping σε  γιαούρτι, δημητριακά, παγωτο.

Συνδυάζεται άριστα με οποιαδήποτε καρποβούτυρο, ιδίως δε με το ταχίνι, Ως άλλειμα σε ψωμι ή φρυγανιά. 

Είναι ιδανική για τα παιδιά, σκέτη ή αναμεμειγμένη στα αγαπημένα τους προϊόντα.

Μπορεί να προστεθεί σε σπόρους κακάο ή στο κακάο για όσους λατρεύουν τη σοκολάτα.

Tip: Στις συνταγές, απαιτείται η μισή ποσότητα μελάσας σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης που αναγράφεται στη συνταγή.

Μελασα διαιτα, μελάσα Emelia

Είναι κατάλληλη για όσους κάνουν δίαιτα γιατί:

 

 • Δεν παχαίνει και δεν δημιουργεί κυτταρίτιδα, επειδή περιέχει φυσικά σάκχαρα, τα οποία αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό χωρίς να αποθηκεύονται σε λίπος. Αντιθέτως, αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού, επιταχύνει τις καύσεις και συμβάλλει έτσι στη μείωση του λίπους.
 • Ένα κουταλάκι μόνο ή ένα στικ Emelia ικανοποιεί την ανάγκη μας για  γλυκό με φυσικό τρόπο, άμεσα αλλά και μακροχρόνια, μιας και γεμίζει τις αποθήκες του οργανισμού με την απαραίτητη γλυκόζη που χρειάζεται , Προκαλεί αίσθημα κορεσμού και ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκό με φυσικό τρόπο. Έτσι αποζητάμε όλο και λιγότερη ζάχαρη, μειώνονται οι κρίσεις υπογλυκαιμίας και ο κίνδυνος παχυσαρκίας καθώς και οι ασθένειες που προκαλεί, όπως ο διαβήτης.
 • Μπορεί να ακακόψει την επιθυμία για πρόχειρο φαγητό ( junk food). Προκαλεί αίσθημα κορεσμού.
 • Έχει 15 θερμίδες ανά κάθε κουταλάκι του γλυκού.

 

**Πειραματικά αποτελέσματα τα οποία παρουσιάστηκαν στην Εταιρεία για τη Μελέτη της Συμπεριφοράς της Διατροφής (SSIB) των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνουν ότι η συμπληρωματική λήψη εκχυλίσματος μελάσας μπορεί να μειώσει το βάρος, το λίπος και να ρυθμίσει τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα. Επιπρόσθετες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση μελάσας οδηγεί σε αυξημένη αποβολή ενέργειας (θερμίδων) και σε αυξημένη γονιδιακή έκφραση για τους βιολογικούς δείκτες των κυττάρων του ήπατος και των κυττάρων του λίπους, που ελέγχουν τον μεταβολισμό της ενέργειας.

Mελασα διαβήτης, μελάσα Emelia

Η μελάσα Emelia μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη ή να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο ατόμων με διαβήτη, πάντα με τη συμβουλή διατροφολόγου-ιατρού. Έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, μεταβολίζεται  αργά και σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω των πολυφαινολών που περιέχει. Έτσι δεν αυξομειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και προλαμβάνει την υπογλυκαιμία. Επιπλέον λόγω της περιεκτικότητας της σε χρώμιο, ενισχύει τον παράγοντα ανοχής στην γλυκόζη ενώ  υποστηρίζει τη δράση ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό της γλυκόζης σε ενέργεια.

 

Συστήνεται από ιατρούς. 

Σχετικά Άρθρα

0
  0
  Καλάθι
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα