10/07/2023

Ταχινι-ταχίνι, διατροφική αξία, υπερτροφή

το ταχινι ταχίνι

το καλυτερο ταχινι Το ταχινι – ‘Οταν μια τροφή συγκεντρώνει τόσα πολλά θρεπτικά στοιχεία και κάνει τόσα καλά στην υγεία, δικαίως λέγεται Υπερτροφή. Μια τέτοια τροφή είναι πλέον το Ταχίνι, όπως ακριβώς και η μελάσα και το φυστικοβούτυρο με μελάσα. Η διατροφική του αξία είναι τεράστια, καθώς το ταχίνι αποτελεί τρόφιμο, ιδανικό για τη μείωση της χοληστερόλης και έχει αντιοξειδωτική δράση.  Τροφή για καλή υγεία, παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας Βεβαίως σημασία πάντα έχει ποιο ταχίνι, ο τρόπος παρασκευής τους, η γνησιότητα του, η ποιότητα του, η πρώτη ύλη. χούμους ταχινι συνταγες

Τι είναι το ταχίνι - Η Ιστορία του - Σουσάμι

Το ταχίνι είναι ουσιαστικά ο αλεσμένος σπόρος του σουσαμιού, ο οποίος γίνεται πολτός πάστα, με λίγες θερμίδες. Το σουσάμι με την σειρά του είναι ένας σπόρος ελαιούχος, που θεωρείται μάλιστα και ο αρχαιότερος .Τα πρώτα ευρήματα για την θέση του στην διατροφή χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 5500 χρόνια. Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείτο, ήταν ιδιαίτερα γνωστό και χρησιμοποιούνταν στις συνταγές κατα κόρον από την αρχαιότητα έως και σήμερα, είναι όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής και ανατολικής Αφρικής. Ιδιαίτερα Αίγυπτο , Παλαιστίνη , Συρία , Λίβανο , Ιράκ κτλ . Στην Αρχαία Ελλάδα επίσης υπάρχουν πολλές αναφορές για την χρήση του στην διατροφή με διάφορους τρόπους, ενώ ο Ιπποκράτης και ο Γαληνος το χρησιμοποιούσαν για φάρμακο. Στην Ασιατικές χώρες, ευρέως γνωστό, είναι το λάδι απο σουσάμι , το σησαμέλαιο. Χρησιμοποιείται κατα κόρον στην κουζίνα τους και έχει απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό .

σουσαμι
σουσαμι

Πως παρασκευάζεται το ταχινι - Παραδοσιακός τρόπος

Αφού συλλεχθεί το σουσάμι σε σακιά, το χτυπάμε προκειμένου να βγει ο φλοιός. Στην συνέχεια το βάζουμε σε δοχεία με νερό, συνήθως αλατόνερο, για να καθαριστεί. Κατόπιν, παίρνουμε το καθαρισμένο σουσάμι, το αφήνουμε να στεγνώσει πάνω σε επιφάνειες ζεστές , ξεδιαλέγουμε και το βάζουμε στον μύλο προκειμένου να αρχίσει να αλέθεται και να βγει ο πολτός.

το καλυτερο ταχινι Οι σπόροι (σπέρματα) του σουσαμιού μπορεί να είναι αποφλοιωμένοι ή μη. Ο φλοιός τους προσδίδει μια χρυσή και καφέ χροιά. Οι αποφλοιωμένοι έχουν υπόλευκο χρώμα, αλλά γίνονται καφέ όταν καβουρδίζονται. φυτικών ινών ταχινι συνταγες

σουσαμι

Πως επιλεγουμε το ποιοτικο ταχινι

Οι διαφορές στο ταχινι έγκεινται στην ποιότητα του σουσαμιού. Τα καλύτερα σουσάμια προέρχονται απά Σουδάν , Αίγυπτο και Αιθιοπία. Επίσης, στο αν είναι καβουρντισμένο ή ωμό. Αυτό, διότι το ωμό κρατάει όλες τις ιδιότητες. Τέλος, κοιτάζουμε να μην έχει πρόσθετα έλαια καθώς και άλευρα.

Ταχίνι Θρεπτικά στοιχεία ανά 100gr

Ταχινι Μέταλλα

1 mg
(fe) ΣΙΔΗΡΟ
1 mg
(ca) ΑΣΒΕΣΤΙΟ
1 mg
(mg) μαγνησιο
1 mg
(p) ΦΩΣΦΟΡΟΣ
1 mg
(k) ποτασιο
1 mg
(z) ψευδαργυρως
1 mg
(cu) χαλκοσ
1 mg
(na) νατριο
1 mg
σεληνιο

Ταχινι Μέταλα

1 mg
β1
1 mg
β2
1 mg
β3
1 mg
β6
1 mcg
φυλλικο οξυ
1 mg
c
1 IU
a iu

Το ταχινι - Τα θρεπτικά του στοιχεία, πηγή πρωτεΐνης 

Το ταχινι ειναι πλούσιο σε ασβέστιο

Το ταχίνι συστήνεται ευρέως για την μεγάλη ποσότητα ασβεστίου που περιέχει, η οποία είναι 426 mg στα 100 γρ. Δεδομένου οτι η καθημερινή δόση που χρειάζεται ο άνθρωπος για να παραμένει υγιής είναι 1000 mg, με 100 γρ ταχινιού καλύπτουμε κατά το ήμισυ την ανάγκη αυτή. το καλυτερο ταχινι

Πέρα όμως από το ασβέστιο, το ταχίνι περιέχει και πολλά άλλα μέταλα και ιχνοστοιχεία , ενώ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά οξέα και πρωτείνες . αλεσμένο ταχινι συνταγες

το ταχινι ταχίνι σουσάμι
το ταχινι ταχίνι σουσαμι

Το ταχίνι - Υπόλοιπα μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Το ταχινι περιέχει 9mg σιδηρου, αρκετα υψηλη ποσότητα, που σε συνδυασμό με την μελάσα Emelia καλύπτεται πλήρως η ημερήσια πρόσληψη σε σίδηρο, χωρίς να χρειάζεται χάπια ή άλλα σκευάσματα .Σε αυτό βοηθά και ο χαλκός που περιέχουν και τα δυο τρόφιμα, ο οποίος βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, καθώς και στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το ταχίνι περιέχει επίσης αρκετά μεγάλη ποσότητα σεληνίου και ψευδαργύρου, δυο ισχυρά αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην φυσιολογική γονιμότητα και αναπαραγωγή , στην φυσιολογική σπερματογένεση , στην τόνωση του ανοσοποιητικού , στην καλή λειτουργία του θυροειδούς, στη διατήρηση της καλής κατάστασης των μαλλιών και των νυχιών. Παράλληλα έχουν μεγάλες αντιφλεγμονώδες ιδιότητες.

Μαζί με το ασβέστιο, ο φώσφορος αποτελούν τα πλέον σημαντικά μέταλλα για τη φυσιολογική κατασκευή των οστών και τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση. Συμβάλλει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών για παραγωγή ενέργειας.

Μαγνήσιο – Μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος, ρυθμίζει το σάκχαρο, ελέγχει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη σκελετική υγεία.

Νάτριο – Κάλλιο. Δυο βασικά ιχνοστοιχεία που λειτουργούν ως ηλεκτρολύτες στο σώμα και μας βοηθούν να παραμένουμε ενυδατωμένοι.

το ταχινι ταχίνι

Ταχινι, Καλα λιπαρα οξεα - Υγιή λίπη Βιταμίνη Ε

Όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται λάδια για να λειτουργήσει, έτσι και ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τα υγιή λίπη για να μπορεί να λειτουργεί σωστά. Δεν υπάρχει ιδανικότερη τροφή για την πρόσληψη αυτών από το ταχινι, το οποίο περιέχει μόνο υγιή λίπη. Τα πολυακόρεστα – τα γνωστά Ω3, Ω6 και τα μονοακόρεστα.

το ταχινι ταχίνι σουσαμι

Το ταχίνι - Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά

Μονοακόρεστα Λιπαρά – Αυτό το είδος λιπαρών βρίσκεται σε μία ποικιλία τροφίμων και ελαιών. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μονοακόρεστα λιπαρά (MUFAs) βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορούν να έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της ινσουλίνης και στον έλεγχο του σακχάρου, το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2. ολικής ρεβίθια το καλυτερο ταχινι

Πολυακόρεστα Λιπαρά (Polyunsaturated Fat) – Αυτό είναι ένα είδος λιπαρών που βρίσκονται κυρίως σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα και έλαια. Στοιχεία μετά από μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυακόρεστα λιπαρά (PUFAs) βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Τα πολυακόρεστα λιπαρά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιά σας. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, καθώς μπορούν επίσης να προστατεύσουν από τις καρδιακές αρρυθμίες και να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. αμινοξέα ταχινι συνταγες

κεικ ταχίνι, ταχινι, σουσαμι

Ταχινι, Βιταμινες συμπλέγματος B - B1, B2, B3, B6, Β9

Το ταχινι περιέχει ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β που βοηθούν στο νευρικό σύστημα , αλλά και στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών. (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, Follic acid).

Ταχινι, Πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας και Φυτικές ίνες

Με 17 γρ πρωτείνης φυτικής, το ταχινι Emelia είναι ιδανική τροφή για ανθρωπους που αποφεύγουν το κρέας ή θελουν να εχουν μια διατροφή πλουσια σε πρωτεινη . Αν συνδυαστεί και με τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη, όπως όσπρια ή ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας, παρόμοια δηλαδή με την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.

Ταχίνι - επιδρασεις στην υγεία, που κάνει καλό (μέσω της διατροφής)

Οστεοπόρωση

Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε ασβέστιο, το ταχινι είναι ιδανικό για προβλήματα οστεοπόρωσης και οστεοπενίας. Επίσης είναι ιδανικό για τα παιδιά που χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου κατα την ανάπτυξη τους, για τις εγκύους και τους αθλητές.

το ταχινι υγεια

Στηρίζει την υγεία της καρδιάς

Το ταχίνι, όπως και οι σπόροι σουσαμιού, έχουν σημαντική δράση στην Υγεία της καρδιάς ,μειώνοντας του παράγοντες ρίσκου και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα βοηθάνε στην μείωση της κακής χοληστερίνης( LDL), στην αύξηση της καλής και στην μείωση επίσης των τριγλυκεριδίων.

Μειώνει την φλεγμονή - Αντιφλεγμονώδες και αντικαρκινικές ιδιότητες

Δεδομένου ότι η φλεγμονή επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα , η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο , διαβήτη, αυτοάνοσα. Έρευνες δείχνουν ότι οι σπόροι σουσαμιού μπορούν να προστατέψουν ενάντια στην φλεγμονή. Σε μια έρευνα, καταναλώνοντας 40γρ ταχινιού καθημερινά για 2 μήνες, μειώθηκαν δραστικά τα επίπεδα MDA στον οργανισμό (το μέτρο που χρησιμοποιείται για να μετράμε την φλεγμονή σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα). το καλυτερο ταχινι ότι το ταχίνι μπορεί λιπαρών οξέων

Επιδερμίδα

Είναι γνωστό ότι ένα από τα πιο ακριβά έλαια στην κοσμετολογία είναι το σησαμέλαιο. Είναι απίστευτα ευεργετικό για την επιδερμίδα. Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στην τεράστια ποσότητα βιταμίνης Ε που περιέχει, 250% περισσότερη βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο. Η βιταμίνη Ε είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την επιδερμίδα, αφού είναι αντιοξειδωτική, που σημαίνει πως προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος, αιχμαλωτίζοντας τις ελεύθερες ρίζες. Δίνει στο δέρμα την τροφή που χρειάζεται για να αναπληρώσει τα χαμένα – κατά την διάρκεια της ημέρας – στοιχεία. Η βιταμίνη Ε είναι ένας πρωτοποριακός συνδυασμός φυσικών συστατικών, που εξασφαλίζει άμεση ενυδάτωση του δέρματος, ενώ οι ισοφλαβόνες αυξάνουν την περιεκτικότητα του δέρματος σε κολλαγόνο, και παράλληλα εξισορροπούν τις ανάγκες του σε ελαστίνη με αποτέλεσμα την θρέψη της επιδερμίδας. Παράλληλα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι ιδανικές για την αναδόμηση της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών. Ενώ τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι σημαντικά για τη θρέψη του δέρματος και επιπλέον αντιοξειδωτικές ουσίες όπως σελήνιο, στερόλες και λιγνάνες. ταχινι συνταγες

Είναι αντιοξειδωτικό, θρεπτικό, αντιγηραντικό και με ήπια αντηλιακή δράση. το καλυτερο ταχινι

κεικ το ταχινι ταχίνι σουσαμι

Σε ποιούς απευθύνεται το ταχινι, 1 κουταλιά πλούσια σε πρωτεΐνη

Το ταχίνι Emelia είναι ιδανικό για όλη την οικογένεια σαν μια Τροφή – Υπερτροφή, με απίστευτες ιδιότητες, που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμένουν υγιείς ή να βοηθηθούν με τον πιο γευστικό και φυσικό τρόπο. Επίσης βοηθάει σε προβλήματα Υγείας που έχουν , χωρίς να καταφύγουν στα φάρμακα η στα συπληρώματα διατροφής.

Επίσης, το ταχινι είναι Ιδανική τροφή για αθλητές , Vegan , εγκύους , μικρα παιδιά, διαβητικους, καθώς και για τη νηστεια.

Ταχινι τρόποι χρήσης

Υπάρχουν άπειροι τρόποι χρήσης του ταχινιού. Αφού το ανακατέψουμε καλά ώστε να ενωθεί ο πολτός με το σησαμέλαιο και να γίνει κρεμώδες μπορούμε να το φάμε, είτε σκέτο με το κουτάλι ή να το αλλείψουμε σε ψωμί ,σε τορτίγια, σε φρυγανιά, σε ρυζογκοφρέτα – σκέτο και να προσθέσουμε μελάσα Emelia. Αυτό από μόνο του, μπορεί να αποτελεσει πρωινό ή βραδινο γεύμα. Προσθέτοντας κακάο στο ταχίνι και την μελάσα, έχετε μια έτοιμη πραλίνα σοκολάτας ιδανική για τα παιδιά. Επιπλέον, μπορούμε να το προσθέσουμε σε smoothies ή να φτιαξουμε ντιπ σαλάτας. Επίσης, χουμους και ταχινόσουπες. Το ταχινι μπορεί να προστεθεί σε οποιδηποτε αρτοσκεύασμα, όπως κουλουράκια, κέικ , αντί για βούτυρο ή άλλου ελαίου.

το καλυτερο ταχινι Οι σπόροι (σπέρματα) του σουσαμιού μπορεί να είναι αποφλοιωμένοι ή μη. Ο φλοιός τους προσδίδει μια χρυσή και καφέ χροιά. Οι αποφλοιωμένοι έχουν υπόλευκο χρώμα, αλλά γίνονται καφέ όταν καβουρδίζονται. ταχινι συνταγες, είναι πλούσιο σε αμινοξέα και καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ιδανικό για το σακχαρώδη διαβήτη.

Ταχινι Συνταγες

Πρέπει να τρώτε ταχίνι, διότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και έχει αντιοξειδωτική δράση!

Σχετικά Άρθρα

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα