10/07/2023

Ταχίνι οφέλη & ευεργετικές ιδιότητες

το ταχινι ταχίνι

Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο με πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες – ‘Οταν μια τροφή συγκεντρώνει τόσα πολλά θρεπτικά στοιχεία και κάνει τόσα καλά στην υγεία, δικαίως λέγεται Υπερτροφή. Μια τέτοια τροφή είναι πλέον το Ταχίνι, όπως ακριβώς και η μελάσα και το φυστικοβούτυρο με μελάσα. Η διατροφική του αξία είναι τεράστια, καθώς το ταχίνι αποτελεί τρόφιμο, ιδανικό για τη μείωση της χοληστερόλης και έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση.  Τροφή για καλή υγεία, παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας Βεβαίως σημασία πάντα έχει ποιο ταχίνι, ο τρόπος παρασκευής τους, η γνησιότητα του, η ποιότητα του, η πρώτη ύλη. Ταχίνι οφέλη – βρείτε τις συσκευασίες του ταχινιού Emelia!

Ταχίνι ιστορία | Ταχίνι από σουσάμι

Το ταχίνι είναι ουσιαστικά ο αλεσμένος σπόρος του σουσαμιού, ο οποίος γίνεται πολτός πάστα, με λίγες θερμίδες. Το σουσάμι με την σειρά του είναι ένας σπόρος ελαιούχος, που θεωρείται μάλιστα και ο αρχαιότερος .Τα πρώτα ευρήματα για την θέση του στην διατροφή χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 5500 χρόνια. Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείτο, ήταν ιδιαίτερα γνωστό και χρησιμοποιούνταν στις συνταγές κατα κόρον από την αρχαιότητα έως και σήμερα, είναι όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής και ανατολικής Αφρικής. Ιδιαίτερα Αίγυπτο , Παλαιστίνη , Συρία , Λίβανο , Ιράκ κτλ . Στην Αρχαία Ελλάδα επίσης υπάρχουν πολλές αναφορές για την χρήση του στην διατροφή με διάφορους τρόπους, ενώ ο Ιπποκράτης και ο Γαληνος το χρησιμοποιούσαν για φάρμακο. Στην Ασιατικές χώρες, ευρέως γνωστό, είναι το λάδι απο σουσάμι , το σησαμέλαιο. Χρησιμοποιείται κατα κόρον στην κουζίνα τους και έχει απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό .

σουσαμι
σουσαμι

Ταχίνι | Ποιός είναι ο παραδοασικός τρόπος που παρασκευάζεται;

Το ταχίνι γίνεται από την άλεση του σουσαμιού. Αφού συλλεχθεί το σουσάμι σε σακιά, το χτυπάμε προκειμένου να βγει ο φλοιός. Στην συνέχεια το βάζουμε σε δοχεία με νερό, συνήθως αλατόνερο, για να καθαριστεί. Κατόπιν, παίρνουμε το καθαρισμένο σουσάμι, το αφήνουμε να στεγνώσει πάνω σε επιφάνειες ζεστές , ξεδιαλέγουμε και το βάζουμε στον μύλο προκειμένου να αρχίσει να αλέθεται και να βγει ο πολτός.

ταχινι, σουσαμι

Ταχίνι οφέλη | Πως επιλέγουμε την καλύτερη ποιότητα ταχινιού

Οι διαφορές στο ταχινι έγκεινται στην ποιότητα του σησαμιού. Τα καλύτερα σουσάμια προέρχονται απά Σουδάν , Αίγυπτο και Αιθιοπία. Επίσης, στο αν είναι καβουρντισμένο ή ωμό. Αυτό, διότι το ωμό κρατάει όλες τις ιδιότητες. Τέλος, κοιτάζουμε να μην έχει πρόσθετα έλαια καθώς και άλευρα. Ταχίνι οφέλη για την υγεία μας – διαβάστε  για τις ιδιότητες του ταχινιού Emelia!

Ταχίνι Οφέλη, Θρεπτικά στοιχεία ανά 100gr

Ταχινι Μέταλλα

(fe) ΣΙΔΗΡΟ
1 mg
(ca) ΑΣΒΕΣΤΙΟ
1 mg
(mg) μαγνησιο
1 mg
(p) ΦΩΣΦΟΡΟΣ
1 mg
(k) ποτασιο
1 mg
(z) ψευδαργυρως
1 mg
(cu) χαλκοσ
1 mg
(na) νατριο
1 mg
σεληνιο
1 mg

Ταχινι Βιταμίνες

β1
1 mg
β2
1 mg
β3
1 mg
β6
1 mg
φυλλικο οξυ
1 mcg
c
1 mg
a iu
1 IU

Ήξερες ότι το ταχίνι είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης | Ταχίνι οφέλη στην υγεία

Το ταχινι ειναι πλούσιο σε ασβέστιο

Το ταχίνι υπερτερεί λόγω της μεγάλης ποσότητας ασβεστίου που περιέχει, η οποία είναι 426 mg στα 100 γρ. Δεδομένου οτι η καθημερινή δόση που χρειάζεται ο άνθρωπος για να παραμένει υγιής είναι 1000 mg, με 100 γρ ταχινιού καλύπτουμε κατά το ήμισυ την ανάγκη αυτή.

 

Πέρα όμως από το ασβέστιο, το ταχίνι περιέχει και πολλά άλλα μέταλα και ιχνοστοιχεία , ενώ είναι πλούσιο σε ενώ έχει ποσότητς φυτικών ινών, λιπαρών οξέων & πρωτεϊνών. 

το ταχινι ταχίνι σουσάμι
το ταχινι σουσαμι

Το ταχίνι έχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία | Ταχίνι οφέλη

Το ταχινι περιέχει 9mg σιδήρου, αρκετά υψηλή ποσότητα, που σε συνδυασμό με την μελάσα Emelia καλύπτεται πλήρως η ημερήσια πρόσληψη σε σίδηρο, χωρίς να χρειάζεται χάπια ή άλλα σκευάσματα .Σε αυτό βοηθά και ο χαλκός που περιέχουν και τα δυο τρόφιμα, ο οποίος βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, καθώς και στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το ταχίνι περιέχει επίσης αρκετά μεγάλη ποσότητα από σεληνίο και ψευδάργυρο, δυο ισχυρά αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην φυσιολογική γονιμότητα και αναπαραγωγή , στην φυσιολογική σπερματογένεση , στην τόνωση του ανοσοποιητικού , στην καλή λειτουργία του θυροειδούς, στη διατήρηση της καλής κατάστασης των μαλλιών και των νυχιών. Παράλληλα έχουν μεγάλες αντιφλεγμονώδες ιδιότητες.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο τα οποία αποτελούν τα πλέον σημαντικά μέταλλα για τη φυσιολογική κατασκευή των οστών και τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση. Συμβάλλει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών για παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον συμβάλει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Το μαγνήσιο είναι βασικό συστατικό του ταχινιού – Τα οφέλη του μαγνησίου συβάλλουν μεταξύ άλλων στη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος, ρυθμίζουν το σάκχαρο, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη σκελετική υγεία.

Νάτριο – Κάλλιο. Το ταχίνι μπορεί να λειτουργήσει ως ηλεκτρολύτης στο σώμα & να μας βοηθήσει να παραμένουμε ενυδατωμένοι χάριν στο νάτριο & το κάλιο που περιέχει. 

Το ταχίνι έχει καλά λιπαρά οξέα & βιταμίνη Ε | Ταχίνι οφέλη

Όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται λάδια για να λειτουργήσει, έτσι και ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τα υγιή λίπη για να μπορεί να λειτουργεί σωστά. Δεν υπάρχει ιδανικότερη τροφή για την πρόσληψη αυτών από το ταχινι, το οποίο περιέχει μόνο υγιή λίπη. Τα πολυακόρεστα – τα γνωστά Ω3, Ω6 και τα μονοακόρεστα.

το ταχινι ταχίνι σουσαμι

Ταχίνι οφέλη | Το ταχίνι έχει μονοκόρεστα & πολυκόρεστα λιπαρά

Μονοακόρεστα Λιπαρά – Αυτό το είδος λιπαρών βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων & ελαίων. Μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά (MUFAs) συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καθώς βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδίας.  Ταχίνι οφέλη για την υγεία μας – διαβάστε  για τις ιδιότητες του ταχινιού Emelia!

 

Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα (Polyunsaturated Fat) – Αυτό είναι ένα είδος λιπαρών που βρίσκονται κυρίως σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα και έλαια. Στοιχεία μετά από μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυακόρεστα λιπαρά (PUFAs) βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Τα πολυακόρεστα λιπαρά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη , τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υγεία του ανθρώπου και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, καθώς μπορούν επίσης να προστατεύσουν από τις καρδιακές αρρυθμίες και να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

κεικ ταχίνι, ταχινι, σουσαμι

Ταχίνι οφέλη | Το ταχίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β | B1, B2, B3, B6, Β9

Το ταχινι περιέχει ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β που βοηθούν στο νευρικό σύστημα , αλλά και στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών. (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, Follic acid).

Ταχινι | Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας & φυτικές ίνες

Τι περιέχει το ταχίνι; Με 17 γρ πρωτείνης φυτικής, το ταχινι Emelia είναι ιδανική τροφή για ανθρωπους που αποφεύγουν το κρέας ή θελουν να εχουν μια διατροφή πλουσια σε πρωτεινη . Αν συνδυαστεί και με τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη, όπως όσπρια ή ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας, παρόμοια δηλαδή με την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.

Ταχίνι οφέλη | Κάνει καλό στην υγεία μέσω της διατροφής

Οστεοπόρωση

Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε ασβέστιο, το ταχινι είναι ιδανικό για προβλήματα οστεοπόρωσης και οστεοπενίας. Επίσης είναι ιδανικό για τα παιδιά που χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου κατα την ανάπτυξη τους, για τις εγκύους και τους αθλητές.

το ταχινι υγεια

Στηρίζει την υγεία της καρδιάς

Το ταχίνι, όπως και οι σπόροι σουσαμιού, έχουν σημαντική δράση στην Υγεία της καρδιάς ,μειώνοντας του παράγοντες ρίσκου και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα βοηθάνε στην μείωση της κακής χοληστερίνης( LDL), στην αύξηση της καλής και στην μείωση επίσης των τριγλυκεριδίων.

Μειώνει την φλεγμονή - Αντιφλεγμονώδες και αντικαρκινικές ιδιότητες

Δεδομένου ότι η φλεγμονή επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα , η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο , διαβήτη, αυτοάνοσα. Έρευνες δείχνουν ότι οι σπόροι σουσαμιού μπορούν να προστατέψουν ενάντια στην φλεγμονή. Σε μια έρευνα, καταναλώνοντας 40γρ ταχινιού καθημερινά για 2 μήνες, μειώθηκαν δραστικά τα επίπεδα MDA στον οργανισμό (το μέτρο που χρησιμοποιείται για να μετράμε την φλεγμονή σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα). 

Επιδερμίδα

Είναι γνωστό ότι ένα από τα πιο ακριβά έλαια στην κοσμετολογία είναι το σησαμέλαιο. Είναι απίστευτα ευεργετικό για την επιδερμίδα. Η βιταμίνη Ε είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την επιδερμίδα, αφού είναι αντιοξειδωτική, που σημαίνει πως προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος, αιχμαλωτίζοντας τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Ε είναι ένας πρωτοποριακός συνδυασμός φυσικών συστατικών, που εξασφαλίζει άμεση ενυδάτωση του δέρματος, ενώ οι ισοφλαβόνες αυξάνουν την περιεκτικότητα του δέρματος σε κολλαγόνο, και παράλληλα εξισορροπούν τις ανάγκες του σε ελαστίνη με αποτέλεσμα την θρέψη της επιδερμίδας. Παράλληλα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι ιδανικές για την αναδόμηση της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών. 

 

Είναι αντιοξειδωτικό, θρεπτικό, αντιγηραντικό και με ήπια αντηλιακή δράση. 

κεικ το ταχινι ταχίνι σουσαμι

Σε ποιούς απευθύνεται το ταχινι | 1 κουταλιά πλούσια σε πρωτεΐνη

Το ταχίνι χρησιμοποιείται σαν μια υπερτροφή που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμένουν υγιείς καθώς έχει απίστευτες ιδιότητες. Το ταχίνι Emelia είναι ιδανικό για όλη την οικογένεια. Επίσης βοηθάει σε προβλήματα υγείας που έχουν , χωρίς να καταφύγουν στα φάρμακα η στα συπληρώματα διατροφής.
Επίσης, μια κουταλιά ταχίνι είναι ιδανική τροφή για αθλητές , Vegan , εγκύους , μικρα παιδιά, διαβητικους, καθώς και για τη νηστεια.

Ταχίνι οφέλη | Πως να χρησιμοποιήσουμε το ταχίνι στα γλυκά & σε ένα γρήγορο σνακ

Υπάρχουν άπειροι τρόποι χρήσης του ταχινιού. Αφού το ανακατέψουμε καλά ώστε να ενωθεί ο πολτός με το σησαμέλαιο και να γίνει κρεμώδες μπορούμε να το φάμε, είτε σκέτο με το κουτάλι ή σαν άλειμμα ψωμιού , επάνω σε τορτίγια, σε φρυγανιά, σε ρυζογκοφρέτα – σκέτο και να προσθέσουμε μελάσα Emelia & κανέλα. Αυτό από μόνο του, μπορεί να αποτελεσει πρωινό ή βραδινο γεύμα. Προσθέτοντας κακάο στο ταχίνι και την μελάσα, έχετε μια έτοιμη πραλίνα σοκολάτας ιδανική για τα παιδιά. Επιπλέον, μπορούμε να το προσθέσουμε σε smoothies,να φτιαξουμε ντιπ σαλάτας ή σάλτσες, ταχινόπιτες καθώς και σαν ένα έξτρα συστατικό του χούμους & της ταχινόσουπας. Το ταχινι μπορεί να προστεθεί σε οποιδηποτε αρτοσκεύασμα, όπως κουλουράκια, κέικ , αντί για βούτυρο ή άλλου ελαίου.

Να πάρω ταχίνι ολικής άλεσης; Πως να φτιάξω πουρέ & σάλτσα από ταχίνι

Παρότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα, ο κόσμος να ψάχνει το ταχίνι της ολικής άλεσης, εμείς στην Εμέλια σας προτείνουμε την επιλογή ωμού ,άθερμου & ανεπεξέργαστου ταχινιού.

Ταχίνι στη διατροφή | Ταχινόπιτα & χαλβάς με ταχίνι | Γρήγορες συνταγές

Το ταχίνι αποτελεί ένα βασικό συστατικό της μαγειρικής καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και έχει αντιοξειδωτική δράση! Χρησιμοποιείται σαν βασικό συστατικό της νηστίσιμης καρυδόπιτας, καθώς και για την ταχινόπιτα & χαλβά με ταχίνι.

Σχετικά Άρθρα

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα